8 Haziran 2014 Pazar

AP'deki Bulgar Milletvekilleri

 

Bulgaristan'da koalisyon ortağı olan, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), 25 Mayıs'ta düzenlenen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde parlamentoya üçü Türk kökenli dört milletvekili göndermeyi başardı.
Oy kullanımının zorunlu olmadığı 7,3 milyon nüfuslu ülkede, 400 bini aşkın seçmen HÖH için oy vererek, partinin ülke siyasetinde üçüncü en büyük güç olduğunu kanıtladı. HÖH'ün dışında, AP'ye milletvekili gönderme potansiyeline sahip hiçbir parti Türk kökenli veya Müslüman aday göstermedi.
Seçim kampanyasını başarıyla tamamlayan HÖH, Bulgaristan'daki azınlıkların da AP'de temsil edilmesini sağladı. HÖH, Çevre Bakanı İskra Mihaylova'nın yanı sıra partinin gençlik örgütü lideri İlhan Küçük, Savunma Bakanı Yardımcısı Necmi Ali ve AP'de daha önce de 1,5 dönem görev yapan Filiz Hüsmenova'yı Brüksel ve Strasbourg'a göndermeyi başardı.
AP'de Bulgaristan'ı temsil edecek 17 kişilik ekibin en tecrübeli üyelerinden Hüsmenova, HÖH milletvekillerinin oluşturduğu heyetin başkanı olarak AP'deki çalışma planları konusunda AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Hüsmenova, HÖH'ün seçim sürecine son derece hazırlıklı girdiğine işaret ederek şöyle konuştu:
"Bu seçimlerde de parti olarak birlik ve beraberlik içerisinde hareket ettik. Seçmenimize ve hatta muhaliflerimize bile net ve açık mesajlar vermeye çalıştık. Ülkeyi bucak bucak dolaştık, binlerce vatandaşla bir araya geldik. Ülkemizdeki (1989 yılında sona eren) totaliter rejimin uygulamaya çalıştığı asimilasyon kampanyasının kurbanlarını andık. Halkımızın yerel bayramlarında hep yanında olduk. Karşılığında destek aldık. HÖH, AP'ye yolladığı milletvekili sayısını üçten dörde çıkardı."
Ülke genelinde seçmenlerin, nihayet Bulgaristan'ın AB üyeliğinden yarar görmeye başladığını ifade ettiklerini belirten Hüsmenova, partisinin seçim sloganının "HÖH Avrupa'da, Avrupa Bulgaristan'da" olduğunu anımsattı.

HÖH'ün AP'deki misyonu

Partisinin AP'nin yeni çalışma dönemindeki misyonu ve kendi görevlerini anlatan Hüsmenova, "Bizler milletvekili seçildikten sonra AB'nin tüm vatandaşlarının temsilcisi oluyoruz. Onların refahı için çalışmamız gerekiyor" dedi.
Hüsmenova, liberal bir parti olarak HÖH'ün, hak ve özgürlüklerin korunması, özel yaşamın dokunulmazlığı ve ayrımcılığa karşı Avrupa mevzuatının titizlikle uygulanması için faaliyet göstereceğini ve Avrupa finansmanlarının mümkün olduğu kadar geniş bir kitleye ulaşmasını sağlayacağını söyledi.

HÖH'ün ALDE üyeliği

HÖH'ün, üyesi olduğu Avrupa Liberal ve Demokratlar İttifakı (ALDE) içindeki çalışmalarını sürdüreceğini ifade eden Hüsmenova, heyet başkanı olarak partinin ALDE ile ilişkilerini koordine edeceğini belirtti. Hüsmenova, AB ülkelerinde okuyan veya çalışan Bulgaristan vatandaşlarına, sahip oldukları tüm olanaklardan yararlanabilmeleri için yardım edeceklerini bildirdi.
Hüsmenova, üyesi olacağı AP komisyonlarında aktif çalışacağını ve Avrupa Komisyonu'nun sorumluluklarını yerine getirip getirmediğinin sıkı takipçisi olacağını söyledi.
AP gündemini yakından takip ettiğini ve Bulgaristan vatandaşları için anlaşılır hale getirmeye çalışacağını kaydeden Hüsmenova, Brüksel'e ilk kez gidecek meslektaşlarına, yeni görev ve sorumluluklarına alışabilmeleri için elinden geleni yapacağını vurguladı.
Bulgaristan'ın AP'deki 17 kişilik milletvekili ekibinin birlik ve beraberlik içinde çalışmak zorunda olduğuna inandığını ifade eden Hüsmenova, ulusal düzeydeki siyasi görüş ayrılıklarına AP'de yer olmadığını savundu.

Türkiye'de oy kullanamayan soydaşlara mesaj

Bulgaristan'da 25 Mayıs'ta düzenlenen AP seçimi için 35 ülkede 168 seçim merkezi açılmasına rağmen Türkiye'de yaşayan 185 bin Bulgaristan göçmeni seçmen, seçim mevzuatındaki "ikamet şartı" nedeniyle oy kullanamadı. Bu koşul, HÖH'ün itirazlarına rağmen parlamento tarafından onaylandı.
Filiz Hüsmenova, "kalbinde memleket hasretini taşıyan ve vatanındaki gelişmelerine karşı ilgisiz olmayan Bulgaristan göçmenlerine" verdiği mesajda, partisinin bu konuda kayıtsız kalmayacağı sözünü verdi.
Hüsmenova şöyle konuştu:
"Bu vatandaşlarımızın duygularını anlıyoruz. Göçmenlerin önündeki mevzuat engellerini kaldırmak üzere elimizden geleni yapacağız. Göçmenlerin Bulgaristan'daki akrabalarının hakları konusunda aynı duygular içerisindeyiz. Umarım temas ve işbirliğimiz devam edecek, müşterek projeler geliştirebileceğiz. Oy kullanabilen ve AP seçimlerinde bize destek veren Bulgaristan vatandaşlarına teşekkür ederim. Ayrıca ortak çalışmalarımızı sürdürebileceğimize inandığım göçmen örgütlerine de teşekkür etmek isterim."

Filiz Hüsmenova kimdir?

Filiz Hüsmenova 1966 yılında Bulgaristan'ın kuzeydoğusundaki Silistre kentinde doğdu. Fransız ve Rus Filolojisi mezunu olan Hüsmenova, 2001-2005 döneminde devlet bakanlığı görevini üstlendi.
Ardından bir dönem Bulgaristan parlamentosunda milletvekilliği yapan Hüsmenova, ülkenin 2007 yılında AB üyeliğine geçmesinden sonra 2009'a kadar yarım ve 2009-2013 yıllarında AP'de tam dönem milletvekili olarak görev yaptı.
Bulgarca, Fransızca, Rusça ve Türkçe bilen Hüsmenova evli ve bir çocuk sahibi.
AA

Hiç yorum yok:
Write yorum