10 Haziran 2014 Salı

Balkan milletleri bir aile gibi

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğluçeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Sırbistan Dışişleri Bakanı İvitsa Daçiç ile görüştü.
Sırbistan Sarayı olarak adlandırılan Başbakanlık binasında yapılan ve basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, iki ülke yetkililerinin 2 yakın dost, aynı ailenin fertleri gibi davranarak ikili ilişkileri genişleteceğini söyledi.
Belgrad'ın, 2009 yılında Dışişleri Bakanı olduğunda ilk ziyaret ettiği kentler arasında yer aldığını, bugün şehre 15’inci ziyaretini gerçekleştindiğini anlatan Davutoğlu, ortak sınırın olmamasına rağmen Türkiye'nin Sırbistan’ı komşu ülke olarak kabul ettiğini vurguladı.
Davutoğlu, bu yakın ilişki dolayısıyla Sırnbistan’da yaşanan her acıyı yürekten hisisettiklerini belirterek, ''Son sel salgınlarda hayatını kaybedenlere bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Şimdi de Belgrad'dan bütün Sırbistan'a sesleniyorum; 'Benzer durumlarda Türk halkı hep yanınızda olacak. Deprem felaketini çeken bir halk olarak sizi anlıyoruz'' dedi.
Davutoğlu, afetlere müdahale konusunda ortak bir komiteyi kurmayı planladıklarını kaydetti.
Ziyaretinin, zamanlamasına dikkati çeken Davutoğlu, bu ziyaret sırasında bölgedeki gelişmelerin de ele alınacağını, ikili ilişkiler bağlamında enerjiden ulaştırmaya, kültürden turizme kadar ilişkileri geliştirmeye hazır olduklarını belirtti.
''Ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkartmalıyız''
Davutoğlu, ekonomide ilişkileri geliştirmek ve ticaret hacmini 1 milyar dolara ulaştırmak için ortak ekonomik forum yapılacağını söyledi.
Bölgede önemli gelişmelerin yaşandığına işaret eden Davutoğlu, ''Türk-Sırp ilişkileri Balkanlar'daki istikrar için çok önemli. Bu yüzden omuz omuza çalışmalıyız. Sırbistan'la AB müzakere sürecinde el ele yürümeye devam edeceğiz. Balkanlarda barış ve istikrar için Türkiye ve Sırbistan birlikte çalışacak, bunu Belgrad’dan dünyaya duyurmak istiyorum. Bu hedef doğrultusunda bütün mekanizmaları birlikte harekete geçirmeyi düşünüyoruz'' şeklinde konuştu.
Davutoğlu, bir gazetecinin, ''Bugünkü ziyaret, iki ülke arasında daha önce yaşanan bazı anlaşmazlıkların çözülmesi doğrultusunda mı yapıldı?'' sorusuna şu yanıtı verdi:
''Belgrad’ı ziyaret etmem için özel bir sebep olmasına gerek yok. Biz balkan milletleri bir aile gibiyiz, ufak tefek anlaşmazlık olsa da Sırp veya Türk veya Balkan kahvesi içerek hallederiz, ayrıca ilişkimize tat veren o kadar çok ortak nitelik var ki her türlü anlaşmazlık kolayca çözülebilir. Önemli olan gelecek perspektifi ile çalışmak. Ulaştırma konusunda ortak çıkarımız var, onları değerlendireceğiz. Hava ulaşımı da dahil.''
Davutoğlu daha sonra Sırbistan cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ile görüştü.
Cumhurbaşkanlığı binasında gerçekleşen görüşme, basına kapalı olarak yapıldı.
Bakan Davutoğlu, bu görüşmesinin ardından Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüntü alınmasına izin verilen görüşme, basına kapalı devam etti.
Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Ticaret, Telekomunikasyon Bakanı Rasim Lyayiç ile de görüşen Bakan Davutoğlu'nun Boşnakları temsil eden Sancak Demokrat Eylem Partisi (SDA) Genel Başkanı Suleyman Uglyanin ile de görüşmesi bekleniyor.
AA

Hiç yorum yok:
Write yorum