10 Haziran 2014 Salı

Türk Bulgar İş Konseyi Başkanı Egemen : "Bulgaristan ile toplam ticaret hacmimizin önümüzdeki 10 yıl sonunda 15 milyar dolar olması her iki ülkenin ortak hedefi olmalıdır"

 

Türk Bulgar İş Konseyi Başkanı Egemen : "Bulgaristan ile toplam ticaret hacmimizin önümüzdeki 10 yıl sonunda 15 milyar dolar olması her iki ülkenin ortak hedefi olmalıdır" "2014 yılı içerisinde toplam ticaret hacmimiz nisan ayı itibariyle yaklaşık 1,5 milyar dolara yaklaştı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Bulgar İş Konseyi Başkanı Yalçın Egemen,  2014 yılı içerisinde iki ülkenin  toplam ticaret hacminin nisan ayı itibariyle yaklaşık 1,5 milyar dolara yaklaştığını belirterek, "Bulgaristan ile toplam ticaret hacmimizin önümüzdeki 10 yıl sonunda 15 milyar dolar olması her iki ülkenin ortak hedefi olmalıdır" dedi. 
TOBB Plaza'da DEİK tarafından düzenlenen "Bulgaristan'ın Plovdiv ve Burgaz Bölgelerinde Yatırım ve İş Fırsatları" seminerinde konuşan Egemen,1988 yılındaki kuruluşundan bu yana DEİK ve bünyesindeki iş konseylerinin, dış ticaretin arttırılması, Türk iş dünyasının yatırım bazında uluslararası piyasalara entegrasyonu ve Türkiye'ye yönelik yabancı yatırımların arttırılması noktasında önemli katkı sağladığını söyledi.  
Egemen, DEİK İş Konseyleri'nin işleyiş şeklinin üçüncü ülkelerle ticaretin, ortak yatırımların, teknolojik iş birliği ve yardımlaşmanın artmasını sağlamaya yönelik çok etkili bir ortam yarattığını dile getirerek, DEİK'in çatısı altında faaliyet gösteren 115 iş konseyi ile potansiyel iş birliği alanlarını saptayarak, mevcut ticaret ve yatırım fırsatlarını iş dünyasının dikkatine sunduğunu kaydetti.
DEİK'in ikili bazda sektörel, bölgesel toplantılar, üst düzey resmi ziyaretler kapsamında geniş katılımlı iş forumları düzenlendiğine işaret eden Egemen, "İkili ülke bazındaki iş konseylerine ek olarak, DEİK çatısı altında, sektörel bazda iş konseyleri de hayata geçiriliyor. Sağlık turizmi iş konseyi, uluslararası ölçekte tıbbi hasta bakımı amacı ile stratejik ortaklık yapmayı amaçlıyor" şeklinde konuştu.  

"Türk sağlık sektörünün Bulgaristan'a olan ilgisinin arttığını görmekteyiz"

Eğitim Ekonomisi İş Konseyi'nin, önde gelen temel üniversitelerin katılımlarıyla Türkiye'nin bölgede gelişen bir merkez olabileceği şekilde Türkiye'de yüksek eğitimin kalitesinin arttırılması için kurulduğunu vurgulayan Egemen, şunları kaydetti:   
"Enerji İş Konseyi, bu önemli sektördeki firmalara gerek içe, gerekse dışa yönelik konularda yatırımlarına yol göstermeyi amaçlıyor. Ülkemiz ile Bulgaristan arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkiler 1991 yılında DEİK çatısı altında kurulan Türk-Bulgar İş Konseyi'nin çalışmaları sonucunda fevkalade gelişmeler göstermiş olup, istikrarlı büyüyen ticaret hacmimiz diğer ülkelere de örnek oluyor. Bulgaristan ile ülkemiz arasında imzalanan Bulgaristan'ın AB üyeliği öncesinde geçerli olan Serbest Ticaret Anlaşması, iki ülke ticaret hacmini kademeli ve dengeli olarak artırdı. Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 yılı için toplam ihracat hedefimiz 500 milyar dolar olarak belirlendi. Bu hedefe entegre olan Bulgaristan ile toplam ticaret hacmimizin önümüzdeki 10 yıl sonunda 15 milyar dolar olması her iki ülkenin ortak hedefi olmalıdır. "
Egemen, iş konseyi olarak iki ülke iş adamlarının bu hedefe ulaşacağına emin olduklarına işaret ederek, "Bugüne kadar kaydedilen gelişmeden gurur duyuyoruz ve bu yönde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. 2014 yılı içerisinde toplam ticaret hacmimiz nisan ayı itibariyle yaklaşık 1,5 milyar dolara yaklaştı. 2013 rakamlarıyla 2 milyar dolara yakın ihracat ve 2,7 milyar dolara yakın ithalat ile toplam 4,7 milyar dolarlık hacmin önümüzdeki 6 ay içerisinde aşılacağına inanıyoruz. 30 Mayıs tarihi itibariyle Türk Hava Yolları'nın yeni başlayan Varna Seferleri bu kapsamda önemli katkı yapacak" diye konuştu.
Ticarette kaydedilen bu başarının yanı sıra Türk özel sektörünün artık bir AB ülkesi olan Bulgaristan'a yaptığı yatırımların da örnek teşkil ettiğine işaret eden Egemen, gelecek dönemde iş konseyi olarak, yatırımları çeşitlendirmek hedefiyle iki ülke iş adamlarına sağlık ve termal turizmi, tarım ve hayvancılık yatırımları, konut inşaatı ve altyapı projeleri konularındaki iş birliği imkanlarını yaratmayı amaçladıklarını söyledi. 
Trakya ve Güneydoğu Bulgaristan'da tarım ve hayvancılık sektörlerinde ortak yatırım imkanları bulunduğuna vurgu yapan Egemen, "Bu çerçevede, yerel belediyeler aracılığıyla da geliştirilecek projelerin ve iş birliklerinin iki ülke arasındaki ikili ilişkilere katkı yapacağına inancımız tam. Türk sağlık sektörünün Bulgaristan'a olan ilgisinin arttığını görmekteyiz" diye konuştu.  
Egemen, iş konseyi olarak hukuki ve politik temelleri oluşturulmuş olan Türk-Bulgar ikili ilişkilerine yeni kulvarlar açmak üzere Türk ve Bulgar iş insanlarını bir araya getirmeye ve ekonomik iş birliğini teşvik etmeye devam edeceklerini  söyledi. 
Türkiye ve Bulgaristan arasında ticarette önemli bir faktör olan karayolu taşımacılığında zaman zaman karşılaşılan sorunların her iki ülkenin ortak çıkarları doğrultusunda kalıcı olarak sonuçlandırılması için iki ülke iş dünyasının ortak hareket etmesi gerektiğini ifade eden Egemen, "Bunun sağlanmasında, Türk-Bulgar İş Konseyi'nin Türk tarafı olarak gereken girişimleri göstermeye her zaman hazır olduğumuzun altını çizmek isterim" dedi. 

"Turizm alanında iki ülke arasında çok önemli bir potansiyel var"

Bulgaristan İstanbul Başkonsolosu Angel Angelov da Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ikili ilişkilerde son yıllarda önemli gelişmeler görüldüğünü belirterek, iki ülkenin geleneksel olarak iyi ticaret ortakları olduğunu kaydetti.  
Angelov, iki ülkenin ticaret hacminin geçen yıl 4,7 milyar dolara ulaştığına dikkati çekerek, "Bu ticaret hacminin başlıca bölümünü yakıt hammadde ve malzeme teşkil ediyor. Ancak yüksek teknoloji ürünlerinin payı çok düşük. İşte burada iş birliği için çok yüksek bir potansiyel mevcut. Ticari temaslar ve yatırımlar yüksek teknoloji alanında yoğunlaşmalıdır" dedi. 
Bulgaristan'da vergilerin çok düşük olduğunu ve çok ucuz iş gücü bulunduğunu vurgulayan Angelov, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Turizm alanında iki ülke arasında çok önemli bir potansiyel var. Türkiye, Bulgaristan için birincil turizm destinasyonu olma özelliğini kazanıyor. Türkiye'ye gelen Bulgar turistlerin sayısı her geçen gün artıyor. Üstelik ticareti turizmle birleştiriyorlar. Oysa Bulgaristan'a gelen Türk turist sayısı çok düşük. Bu nedenle devletler ortak bir strateji belirlemeli ve cazip paket seyahatler özendirilmelidir. Özellikle kış ve spa turizmi anlamında Bulgaristan'ın muazzam imkanları bulunuyor. Aynı şekilde Plovdiv ve Burgaz bölgelerinde çok önemli yatırım imkanları var."

Hiç yorum yok:
Write yorum