Bulgaristan yolsuzluk iddiaları üzerine ülkenin İçişleri Bakanlığı'na özel bağış yapılmasını yasaklamasına karşın, uzmanlar ek tedbirlerin de faydalı olacağı görüşünde.
Bulgaristan'ın yeni atanan İçişleri Bakanı Tsvetlin Yovchev, "Tedbir, özel şirketlerin kaynak aktardığı durumlarda ortaya çıkabilecek çıkar çatışmalarını önlemek ve İçişleri Bakanlığı'nı destekleyen belediyelerin gizli maliye tehdidini ortadan kaldırmak amacıyla alındı." dedi.
Yovchev, söz konusu tedbirin Bulgaristan'ın taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri ve ortak projeleri muaf tuttuğunu da sözlerine ekledi.
Kamuoyunun bu şaibeli uygulamadan, İçişleri Bakanlığı'nın 2011 yılının ilk üç ayında, bütçe harici gelirlerinin neredeyse dörtte birini oluşturan 3,3 milyon avroluk bağış aldığını gösteren resmi istatistiklerin hükümet tarafından açıklanmasıyla haberi oldu.
AB bu soruna, Bulgaristan hakkında hazırladığı Temmuz 2011 ilerleme raporunda işaret etmiş ve o dönemde Bulgar medyasında, hükümlü veya haklarında soruşturma yürütülen şahıslardan gelen paralar hakkında çıkan haberler kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı.
Avrupa Komisyonu ilerleme raporunda, "Bu uygulama, polis soruşturmalarının bağımsızlığına zarar vermektedir." ifadesine yer vermişti.
Eski İçişleri Bakanı Tzvetan Tzvetanov AB'nin bu eleştirilerine tepki olarak özel şahıs ve kuruluşlardan gelen bağışları yasaklamış, ancak belediyeler, resmi kurumlar, kamu kuruluşları, uluslararası örgütler ve yabancı ülkelerden gelen bağışları yasaklamamıştı.
Yovchev'in bu ay aldığı bu tedbir, bu tür varlıklardan devlet kurumlarına sağlanacak her türlü desteği yasaklıyor.
SETimes'a konuşan uzmanlar, yolsuzlukla mücadele için ek tedbirler alınması gerektiğini öne sürdü.
Sofya Üniversitesi Siyaset ve Siyasi İktisat Bölümü yardımcı öğretim üyesi Stoycho StoychevSETimes'a verdiği demeçte, "Yolsuzluk, Bulgaristan genel kurumsal sistemini etkilemektedir; hatta bir medeniyet sorunudur. Bu yüzden, bölük pörçük tedbirler sonuç veremez." şeklinde konuştu.
Stoychev, düzgün bir yanıt için sistemli bir çözüm gerektiğini söyledi.
SETimes'a konuşan yardımcı öğretim üyesi, "Yolsuzlukla mücadelede, "stratejik tedbirler" olarak sunulan iyi ama boş vaatlerin mekanik bir toplamından çok, bir değer ve medeniyet tercihi olarak görülen genel bir strateji aranabilir." dedi.
Adriyatik Kamu Politikası Enstitüsü Başkanı ve CEO'su Natasa Srdoc'a göre, yolsuzluğun kökünü kurutmak için Bulgaristan'ın soruşturma, kovuşturma ve yargılama sisteminin tamamen elden geçirilmesi gerekiyor.
Srdoc SETimes'a şunları söyledi: "Bölgede bağımsız kurumlar oluşturmak için, güçlü bir hukuk düzenine sahip ülkelerden gelmiş yabancı yargıçlar, savcılar ve yasa uygulama mercilerine (polis) ihtiyaç var."
"Bu kişiler dürüst yerli yargıçlara, yasa uygulama memurlarına ve savcılara işlerini haysiyetli şekilde yapmaları için güvenli bir ortam sağlayacak ve dürüst bireylerden oluşan yeni nesle bu onurlu mesleklere ve önemli kamu hizmetlerine katılma yönünde güç ve cesaret verecektir."
Srdoc'a göre, Bulgaristan'ın da dahil olduğu Balkanlar'da emekleme dönemindeki demokrasiler için, güvenilirliğe ve kamu fonlarının şeffaflığına özel önem vererek devletin üç ayrı ve bağımsız kolunu kurmak ve korumak büyük önem taşıyor.
Srdoc, "Bağımsız bir yargı ve hukukun üstünlüğü de işleyen bir pazar ekonomisi ve düzenli bir toplum için vazgeçilmezdir." dedi.
setimes
Hiç yorum yok:
Write yorum