4 Temmuz 2016 Pazartesi

Sofya ve Moskova arasındaki ilişkilerde “normalleşme” beklenebilir mi?

 

Karadeniz Ekonomik İşbirliği’nin Soçi toplantısı kapsamında Bulgaristan Dışişleri Bakanı Daniel Mitov, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüştü. Son iki yıllık dönemde bu düzeyde yapılan ilk görüşme, Bulgaristan’da büyük ilgi ile izlendi. Önceki gün Bakan Mitov, NATO’nun Varşova zirvesinde Bulgaristan’ın izleyeceği tutumu Parlamento’ya açıklamıştı. Dışişleri bakanları arasındaki görüşme, Bulgaristan’ın Rusya’nın Karademiz’de artan mevcudiyetine karşı konulması amacı ile bölgede oluşturulan filoya katılmak niyetide olduğu yönünde çıkan haberlerle ilgili bir dizi yalanlamanın yapıldığı bir anda gerçekleşti. Mitov – Lavrov görüşmesinden biraz sonra Başbakan Boyko Borisov, Mitov’a Rusya’nın Bulgaristan’a karşı izlediği son derece sert tutumu mümkünse normale döndürme görevinin verildiği açıklamasını yaptı.
Dışişleri Bakanı ise Sergey Lavrov’la yaptığı görüşmenin “son derece açık” olduğu ve çoğu konunun ve sorunlu hususların gündeme getirildiğini açıkladı.
Kendisine verilen görev bağlamında Mitov, Bulgaristan’ın Karadeniz’de oluşturulan askeri yapılanmalarda yer almayacağına dair Lavrov’a bir kez daha teminat verdi, ayrıca da Bulgaristan’ın NATO’nun Karadeniz tatbikatlarını Rusya’ya karşı yönelik bir önlem olarak değil, milli güvenliğin artırılması imkanı olarak algıladığını da öne sürdü. Anlaşıldığı üzere bölgedeki deniz kuvvetlerinin aktivitesi probleminin üstesinden gelinmesi, ulusal politikanın değil  NATO ve Rusya arasındaki ilişkilerin fonksiyonu olacak.
İkili ilişkilerde büyük gerilimlere yol açan enerji alanında da durum pek farklı değil. Lavrov’la yaptığı görüşmelerde Bakan Mitov, ülkemizin toprakları üzerindeki tüm enerji projelerinin Avrupa mevzuatı kapsamında uygulanmasının şart olduğunu öne sürdü. Yani “Güney Akım” gaz nakil hattı projesinin yenilenip Varna’nın yakınında gaz dağıtım merkezinin kurulması planları ile bütünleştirilmesi beklentileri de yine Bulgaristan’ın izlediği ulusal politikanın değil, Rusya ve AB arasındaki anlaşmaların fonksiyonudur. Bulgaristan ve Rusya arasındaki ilişkilerde problemli diğer bir husus olan AB ve Rusya arasındaki karşılıklı yaptırımlar da Bulgaristan’ın iradesine bağlı değildir.
Belki de bundan dolayı iki ülkenin dışişleri bakanları arasındaki görüşmeler Bulgaristan medyası tarafından yansıtılırken Rus medyasında neredeyse yer bulmadı. Buna karşın Lavrov’un Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaprığı görüşmelerin dostane ortamda geçtiği bildirildi. Mitov’la yaptığı görüşme ile ilgili yorum yapmayan Lavrov, Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmeyi değerlendirirken Moskova ve Ankara arasındaki ilişkilerin normale dönmekte olduğunu gösterdi.
Soçi’de Türkiye dışişleri bakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında erken görüşme hazırlılığının olduğunu açıklarken Sofya’da Başbakan Borisov, Vladimir Putin ile görüşme yapmasının planlar dahilinde olmadığını belirtirken bu tür görüşmelerin yapılması için anlaşmanın sağlanacağı veya tekliflerin sunulacağı bir konunun olması gerektiğini de ekledi. Anlaşılacağı üzere şu an itibari ile Rusya ile olan ilişkilerde somut bir “normalleşme” beklenemez, çünkü normalleşme şimdilik bir temenniden fazlası değildir.

Hiç yorum yok:
Write yorum