Sofya makamları, her gün 40 ila 60 arasında Suriyelinin Bulgaristan sınırını kaçak olarak geçtiğini ve bu durumun da ülke genelindeki özel tesislerde aşırı kalabalığa yol açtığını belirtiyor. Kaçak göçmenlerin pek çoğunun şahsi eşyası, parası ve evrakı yok; bu yüzden de geçimlerini sağlama imkanından yoksunlar.
Suriye'deyken dizel teknisyeni olarak çalışan Nidal Dauri, yaklaşık altı ay önce ülkesindeki savaştan kaçıp Bulgaristan'a gelmiş. Bir müddet Türkiye sınırındaki bir mülteci gözaltı merkezinde ve bir geçici mülteci kampında kalan Dauri, şu anda Sofya'da bir tesiste Türkiye'deki ailesine kavuşmasını sağlayacak statü belgesini almayı bekliyor.
SETimes'a konuşan Dauri, "buraya savaş yüzünden geldiğini; bir eşi ve iki küçük kızı olduğunu" belirterek "Burada durum çok kötü. [Bulgar makamları] bize kişi başı aylık 65 leva (33 avro) veriyor. 65 leva bir kişiye bile yetmiyor. Üç aydır iş arıyorum ama bulamıyorum," dedi.
Bulgaristan şu anda 1.400 civarında Suriyeli mültecinin bakımını üstlenmiş durumda. Ancak 21 Ağustos'ta Şam'da gerçekleşen ölümcül kimyasal saldırıya dair uluslararası tepkilerin ardından, hükümet de 10 bin kadar mülteci beklediklerini ve ayrıca Avrupa Birliği ve Kızılhaç'tan insani yardım talebinde bulunmayı düşündüklerini açıkladı.
SETimes'ın görüştüğü Auanis, "İnanamıyorum. Sadece Sofya'dan değil, Plovdiv, Varna, Stara Zagora gibi pek çok başka şehirden de insanlar var. Dün Botevgrad'dan bir telefon aldık. Yardımları kurye ile gönderdiler, hatta nakliye masraflarını bile ödediler," dedi.1994 yılında Bulgaristan'a gelen Linda Auanis adlı Suriyeli, kurucusu olduğu Mülteci Kadınlar Konseyi adlı STK vasıtasıyla yeni gelen ailelere en aktif şekilde destek verenlerden biri. Auanis, mültecilere yönelik bağışlarda çok büyük bir artış olduğuna değindi.
Dauri de aldığı yardımlar için minnettar, ancak bir an önce Bulgaristan'dan ayrılıp Türkiye'ye yerleşen ailesine kavuşmayı veya batı veya kuzey Avrupa'ya ulaşarak Almanya, Fransa, İsveç ya da Norveç gibi bir ülkeye gidebilmeyi umut ediyor.
Çoğu mülteci de Dauri ile aynı düşüncede. Onlar için Bulgaristan, AB'nin daha zengin ülkelerine, hayatın daha iyi olacağına inandıkları yerelere açılan bir kapı. Bununla birlikte, aralarında Suriye'ye dönmeyi hayal edenler de yok değil.
Southeast European Times için Sofya'dan Tzvetina Borisova'nın haberi
Hiç yorum yok:
Write yorum