Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ve Başbakan Plamen Oreşarski, ülkede giderek artan ayrımcılık temelli eylemleri ortak bildiriyle kınadı.
Son dönemde özellikle Suriye'den gelen sığınmacılara karşı gittikçe artan saldırı ve şiddet olayları nedeniyle yayımlanan bildiride, "ayrımcılık ve yalancı milliyetçiliğin ülkenin Avrupalı itibarına uzun vadede olumsuz neticeler getirebileceği" ifade edildi.
Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık tarafından eş zamanlı yayımlanan bildiride şöyle denildi:
"Suriye'deki iç savaş üç yıldır sürüyor. Kanlı çatışmalar 100 bini aşkın insanın hayatına mal oldu, milyonlarca Suriyeli evlerinden oldu. Zengin tarih ve kültüre sahip onurlu bir halk şu sıralarda ıstırap ve acı çekiyor. Suriye'den gelen sığınmacı dalgası, milyonlarca insanın kaderini çökerten bir kriz yüzünden ortaya çıkmıştır. Ülkemize kötülük ve savaştan kaçan insanlar geliyor. İnsanoğlunun yaşam hakkı uğruna Bulgaristan, bu probleme sorumlulukla yaklaşmak zorunda."
Plevneliev ile Oreşarski, Bulgaristan halkının yıllar boyunca zor durumda olan insanlara karşı saygı gösterip onlarla dayanışma içinde olduğunu belirterek, "Bu özellik onur kaynağı sayılan ulusal kültürümüzün bir parçasıdır" dedi.
"Suriyelilere verilen maddi destek, Bulgar vatandaşlarını etkilemez" -
Barınacak yer arayan sığınmacılarla ilgili sorunun siyasileştirilmemesi çağrısında bulunan Plevneliev ve Oreşarski, ortak bildiride şu görüşlere yer verdi:
"Korku ve nefret yaratmak, toplumdaki farklı insanları birbirine karşı cepheleştirmek son derece tehlikeli olup hoş görülmeyecek davranışlardır. Sığınmacılara verilen maddi destek konusunda da spekülasyonlar yapılmamalı. Bu destek Bulgaristanvatandaşlarına yapılan ödenekleri etkilemez. İş yerleri, anne ve babalarımızın emeklilik maaşları etkilenmeyecek. Savaştan kaçan Suriyeliler bizim paramızı istemiyor. Onlar sadece yardım ve barınacak yer arıyor. Dolayısıyla tüm vatandaşlar sorumluluk ve sağduyu ile konuya yaklaşmalıdır."
AA
SAKIN KANMAYIN SURİYELİLERE EKMEK,SU VERMEYİN GÜZELİM BG DE KİRLENMESİN BU ARAPLARLA
YanıtlaSil