18 Kasım 2013 Pazartesi

ŞUMNU GENÇ KALEMLER ŞİİR YARIŞMASI SONUÇLANDI

 

“Anadilimizi Koruyalım, geliştirelim” sloganı ile düzenlenen, 16 kasım 2013 tarihinde Şumnu Kültür Evi ve Şumnu Nazım Hikmet 1881 Kültür Evi  ekipleri sayesinde gerçekleşen, Şumnu Belediyesi ve Deliorman Edebiyat Derneği tarafından desteklenen ŞUMNU GENÇ KALEMLER Şiir Yarışması Ödül Töreni, yeniden büyük küçük demeden, Türk edebiyatı ve yaratıcılığa ilgisi olan herkesi bir araya topladı ve duygu dolu anlar yaşattı. 
Bilindiği gibi, 10 yıldan beri düzenlenen şiir yarışmalarına şimdiye kadar sadece Bulgaristan değil, Balkan ülkelerinden (Makedonya, Yunanistan- Batı Trakya, Kosova, Türkiye, Romanya) Türk çocukları ve Bulgaristan’dan başka etnik grupların temsilcileri de katılım gösterdi.  Bu yıl da sadece Bulgristan gençleri değil, Türkiye’den, (Kayseri, İstanbul ve Sakarya’dan) da şiirler gönderildi, ama onlar misafir katılımcı olarak kabuledildi.
Faaliyete yapılan maddi desteklerin çok kısıtlı olmasına rağmen Sofya, Razgrad, Şumnu ve Varna’dan gelen genç ve tecrübeli yazar, şair, araştırmacı ve şiirseverler, güzel katılım gösterdi ve sunumlarıyla herkesi etkiledi.
  Bu yıl şiirler gönderen ve şiir yarışmasına katılanların arasında Burgas, Şumnu, Eski Cuma, Kırcaali, Sofya, Varna ve Ragrad illerinden çocuk ve gençler yer aldı.  Bir sözle şiir yazıp gönderenlerin  sayısı, her zaman olduğu gibi, az değildi. 56 minik ve büyük şiir yazma denemeleri yapanların az olmaması sevindiriciydi. Bu ne demektir?  Bazı öğretmen ve öğrenciler, Anadilimiz Türkçeyi öğrenmek ve geliştirmek için ellerinden gelen her işi yapıyorlar ve zorluklardan korkmadan, çekinmeden çaba gösteriyorlar. Bu yarışmaya en çok şiir gönderen ve en başarılı olanların arasında, Türkçe öğretmenleri Fatma Ahmet olan, Burgas, Ruen, Snyagovo okulu çocuklarıydı. Ama ne yazık ki, şiirlerini gönderen genç kalemlerin çoğu, maddi nedenlerden dolayı  ödül törenine gelemedi ve bu rengarenk törenin heyecanını yaşayamadı. 
Şumnu Genç Kalemler Şiir Yarışması konuları, Memeleketim, Ailem, Türk Olmak, Okulum, Şehrim(Köyüm), Sevgi, Arkadaşlarım, Doğa, Şumnu Kültür Evi, Barış ve Umut idi.  12, 18, 32 yaş gruplarına ayrılan çocuk ve gençlerin şiir eserlerinden juri,  oldukça etkiledi.

Şumnunun Grdaişte köyünde doğan, Şumnu Türk Lisesi’nden mezun olan,   Sofya Üniversitesi’nin Felsefe Tarih bölümünü bitiren, Bulgar Bilimler Akademisi’nde çalışan ve Yüksek İslam Enstitüsü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmış olan Doç. Dr. İbrahim Yalımov,  Eğridere(Ardino)’nun Halaçdere köyünde doğan, Sofya Enstitusi hukuk Fakültesi mezunu, Araştırmacı, Gazeteci, Yazar, Dr. İsmail Cambazov, Şumnu’nun Çukurköy (Yasenkovo) Türkeçe Öğretmeni Nurten Kırcalı, Köklüce (Venets) Belediyesi görevlisi ve Şair Mehmet Keçici, jüriyi oluşturdular ve genç kalemlerin şiir eserlerini inceledi, değerlendirdi ve  birincilik kazananları seçtiler.

12 yaşına kadar:

1. Mehmet Beyramov, Şumnu, Venets, Yasenkovo
2.  Ayşe Hüseyin, Burgas, Ruen, Snyagovo
3. Fatma Raşit, Burgas, Ruen, Snyagovo      


Şumnu’nun en büyük  köyü ve Türk değerlerini (folklor, kıyafet, adet, gelenek)  en güzel korumuş olan Çukurköy’den (Yasenkovo’dan) 3. sınıf öğrencisi Mehmet Beyram’ın şiirini okuyalım.

                                                 KÖYÜM
 Köyümün kırları,
Çayırlarda koşan hayvanları,
Şırıl şırıl akan suları,
Etrafını çevreleyen dağları.

Çocukların gittiği okuluyla,
Yaşlıların gittiği camisiyle,
Gençlerin gittiği parkıyla,
Benim güzel köyüm.

Köyümün temiz havası,
Çayır çimen ovası,
Yazın gelen kuşları,
Benim güzel köyüm.

Köyümün yaşlıları,
Çok sever çocukları,
İyisiyle kötüsüyle
Değişemem köyümü.


              


18 yaşına kadar

1. Sinem Ridvan, Şumnu, Kaolinovo
2. Nazife Ahmet, Burgas, Ruen, Snyagovo
3. Didem Alaydin, Şumnu, Kaolinovo


Kaolinovo köyü Georgi Stoykov Rakovski Lisesi 8. sınıf öğrencisi Sinem Ridvan’ın şiirini sizlere sunuyoruz.


ANADİLİM

Anne sütü kadar temiz ve berrak,
Gökyüzünde görünen Ay kadar parlak.
A, B, C diye yazmaya başlıyoruz,
Onu anne özlemiyle öğreniyoruz.

‘’A’’ harfiyle  yazdım anamın adını.
‘’B’’ harfiyle yazdım vatanım Bulgaristan’ı.
Tüm  alfabemi seviyorum sonsuz,
Her harf, benim için kıymetli, olamam onsuz.

Anadilim, her dilden değerli,
Senle ifade ediyorum her sevinci, kederi.
Dünyalara değişmem, canım, seni,
İsteseler de, yok edemezler bizi.


32 yaşına kadar: Puanlamaya göre 2 kişi üçüncülük kazandı

1. Sibel Eşref,  Şumnu, Venets, Tıkaç
2. Fatme İbrahim, Varna
3. Çiğdem Emin, Şumnu
3. Sibel Solak, Varna

Tıkaç köyünden Şumnu Genç Kalemler Şiir Yarışması’nda birincilik kazanan, 19 yaşında Sibel Eşref’in şiiri:

                                   SEVGİ

Ne güzel duygudur sevmek.
Kalbini, gönlünü, yüreğini vermek.
Ne güzel o, aşkla bakan gözler.
Gönülleri süsleyen, huzur kokan sözler.

Sevilmek ilaç olur insana.
Tebessüm ile dokunur kanayan yaraya,
Nasıl bağlar insanı, o, iki kelime,
Her gün alevlenen bir sevgi olur kalbinde.

Gün gelir Vakt-i Vuslat çalar kapıyı,
Bazen mutlu eder, bazen yakar canını.
İstesen de, bırakamazsın atamazsın içinden,
Kilitlenirsin zincir misali en derinden.

Düşünürsün, sevgi olmasaydı mutluluk olur muydu,
İnsanlık, karanlık çukurlardan kurtulur muydu,
Zaman gelir ne ses, ne nefes kalır,
Önemli olan aşkında neleri bıraktığındır.



Şumnu Genç Kalemler Şiir Yarışması Ödül Töreni’nde ev sahipliği yapan ekiplerin türkü, şiir, ilahileri ve misafirler tarafından edebi bilgileri içeren sunumlar, eksik değildi. Şiir yazmaya özen gösteren ve yaratıcılığa yatkın olan çocuk ve gençler, canlı canlı bazı şair ve yazarlarla tanışma fırsatı bulduğundan dolayı memnuniyetle aktiviteden ayrılırken yeniden buluşma dileklerini paylaştılar.
  

1 yorum:
Write yorum
  1. vedat ridvanAralık 15, 2013

    BU ŞİİR YARIŞMALARININ 10 YIL YAPILMASI BİR DEĞERDİR.AMA KİMSENİN DESTEK ÇIKMAMASI AYIPTIR .AYIP. GÜNAH . İLK ŞİİRLERİNİ YAZAN EVLATLARIMIZIN ORAYA BİLE GİDEMEMESİ VE ONLARIN GİTMESİNE DESTEK ÇIKILMAMASINDAN DAHA BÜYÜK BİR ÖLMEK VAR MI

    YanıtlaSil