24 Mayıs 2014 Cumartesi

17 milletvekilini belirlemek için pazar günü sandık başına

 

Avrupa Birliği'ne (Ab) 2007 yılında katılan Bulgaristan, Avrupa Parlamentosu'na (Ap) yollayacağı 17 milletvekilini belirlemek için pazar günü sandık başına gidecek. 

Sönük geçen seçim kampanyasının ardından, "düşünme günü" olarak ilan edilen seçim arifesinde, siyasi propaganda yasağı başladı. Pazar günü Bulgarlar 15 siyasi parti, 6 koalisyon ve 3 bağımsız aday arasında tercih yaparak ülkeyi Ap'de temsil edecek milletvekili listesini oluşturacak. Sandıklar saat 06.00'da açılacak ve oy verme işlemi saat 19.00'a dek sürecek. Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalar kapsamında yurt dışında 35 ülkede toplam 168 seçim yeri açılacak. Ancak yapılan yasal düzenlemeler nedeniyle Türkiye'de yaşayan Bulgaristan göçmenleri oy kullanamayacaklar. "İkamet koşulu" olarak adlandırılan sınırlandırma nedeniyle, son 6 ayda Bulgaristan'da ikamet etmiş bulunan ve sürekli ikamet adresi olan vatandaşlar Ap'ye oy verebilecek. İstanbul'da kurulacak tek seçim yerinde diplomatların yanı sıra Türkiye'deki Bulgaristan vatandaşları oy verebilecekler. Merkez seçim komisyonu geçmişte yapılan diğer seçimlerde oy kullanma hakkına sahip Türkiye'deki yaklaşık 185 bin göçmeni seçmen listelerinden silmişti. Öte yandan hüküm giymemiş toplam 566 kişinin bulunduğu çeşitli cezaevlerinde 28 sandık kurulması öngörülüyor. 

Bulgaristan'da halk Ap seçim kampanyalarına ilgi göstermedi. Siyasi adaylar kampanya sırasında alışagelmiş mesajlar vererek, konuşmalarında Avrupa Birliği yerine daha çok Bulgaristan'daki sorunlar üzerinde odaklandı. Kamuoyu araştırma şirketleri, Avrupa Birliği'nin en yoksul ülkesi olan Bulgaristan'da üçüncü kez düzenlenecek Ap seçimine katılım oranının düşük olacağını öngörüyor. Araştırmalar, nüfusu 7,3 milyon olan ve oy verme mecburiyeti bulunmayan ülkede 18 yaşından büyük 2,3-2,8 milyon vatandaşın sandık başı gideceğini gösteriyor. Ap'de Bulgaristan'ı temsil edecek 14 sandalyenin ana muhalefet partisi Bulgaristan'ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar Partisi (GERB), iktidar ortakları olan Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Partisi arasında paylaşılması, kalan 3 sandalye için diğer partilerin mücadele vermeleri bekleniyor. Bu seçimde de HÖH'nin dışında başka hiç bir siyasi parti veya koalisyon, aday listelerinin üst sıralarında Türk ve Müslümanlara yer vermedi. Yaklaşık 12 bin polisin görev yapacağı seçimin olaysız geçmesi bekleniyor.

Hiç yorum yok:
Write yorum