1 Nisan 2015 Çarşamba

Uluslararası Kadın Belediye Başkanları zirvesi

 

İSTANBUL’DA ULUSLARARASI KADIN BELEDİYE BAŞKANLARI ZİRVESİNDE DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN KADINLAR BİR ARADA!

Avcılar Belediyesi Uluslararası Kadın Belediye Başkanları zirvesi, 28 Mart Cumartesi günü saat 09:00'da İstanbul Üniversitesi Avcılar Yerleşkesi İşletme Fakültesi Oditoryumu'nda gerçeklestirildi.
 .
Günümüzde cinsiyet eşitliği ile hak ve özgürlükler konusunda istenilen düzeye gelinemediğini belirten Başkan Dr. Toprak Benli; “Son yaşadığımız Özgecan Aslan cinayetinin üzerinden çok kısa bir süre geçti. Kadına şiddet, kadın cinayetleri, kadının sosyal alanda kendisini ifade etmesi ve kendisine bir yer bulması hala çok önemli bir sorun. Bugün burada toplandık, çünkü biz cinsiyet eşitliği temellerinde kadını özgürleştiren, ekonomik ve sosyal hayata katan, kadına yönelik şiddete dair projelerimizi göreve geldiğimiz bir yıl içerisinde yaptık. Şimdi de kadın konusunda dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen önemli kadın belediye başkanlarımızın neler yaptıklarını, seçilmiş kadınlar olarak işlerimizi deneyimlerimizi ve düşüncelerimizi birbirimizle ve kamuoyuyla paylaşıyoruz. Evet belki ilk defa kadın belediye başkanları, uluslararası bir düzeyde bir araya geliyor. Ama her şeyin bir başlangıcı vardır ve biz bunu buradaki kadın belediye başkanlarıyla, kadın yazarlarla, kadın siyasetçilerle birlikte başardık. Umarım buradan bir karar çıkar ve uluslar arası kadın belediye başkanları zirvesi gelenekselleşir” şeklinde konuştu.

Birirnci oturumda İtalya’dan Avrupa Konseyi Kongre Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Pedaso Belediye Başkanı Barbara Toce, "%10 gibi kadın figürü erkeklere göre daha az bir temsil ediliyor. Son 10 yıl içersinde bu anlamda bir artış meydana geldi. Kadın belediye başkanları sayısında ciddi bir artış oldu. Temsilcilerinin çoğunun kadın olduğunu görüyoruz. Kadınlara eşitlik sağlanması konusunda halen gerideyiz. Çalışan Kadınlara eğitim verilmesi konusunda çeşitli çalışmalar yapılıyor. Bizde kadınlar için emniyetli ve güvenli çalışmalar yapmayı sürdüreceğiz" sözlerini belirtti.
 İkinci oturumda, Avrupa Sosyalist Parti Kadın Başkanı Zita Gurmai başkanlığında “Şehirleri Yeniden Şekillendirmek-Kadının Eli” konusunu, Yunanistan’dan Kavala Belediye Başkanı Dimitri Tsanaka, Fransa’dan Strasburg Belediye Başkan Yardımcısı Nawel Rafik-Elmrini ve İzmir Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ele aldılar.
Oturum Başkanı Avrupa Sosyalist Parti Kadın Başkanı Zita Gurmai oturum öncesi yaptığı konuşmasında; geleceğin şehirlerinde kadınların erkeklerin birlikte yürüyebilecekleri, erkek ve kız çocuklarının birlikte oynayabilecekleri parıklar istediklerini belirtti.
Yunanistan’dan Kavala Belediye Başkanı Dimitri Tsanaka konuşmasında, "Şehirlerimizin geleceğini şekillendirmek konusunda cinsiyet eşitliği temellerine dayalı olduğunun altını çizmek istiyorum. Kadın ya da feminist olmanın ötesinde sağlayacağımız katkının, çalışan anne olmaktan kaynaklandığını çıkartığım tecrübeyle bir fark yaratabileceğimi düşünüyorum" dedi.
Fransa’dan Strasburg Belediye Başkan Yardımcısı Nawel Rafik-Elmrini: "Dünyanın bir çok noktasında, bir çok şehirde ve birçok ülkede kadınlar şiddet görüyor. Kazandığımız haklar milyonlarca kadınlar için kullanılabilir durumda değil. Kadınlar hayatlarının pahasına da olsa haklarını korumak için mücadele ediyorlar. Bir toplumun medeniyet durumunu gösteren durum kadın erkek eşitliğidir."
Uluslararası Kadın Belediye Başkanları Zirvesi’nde üçüncü oturumda, Kadınlar Aracılığıyla Toplumu yeniden şekillendirmek” konusunu, Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Februniye Akyol başkanlığında, Bulgaristan’tan Dobriç Belediye Başkanı Detelina Nikolava, Belçika’dan CHP Avrupa Birliği Temsilcisi Kader Sevinç ve Makedonya’dan Tetova Belediye Başkan Yardımcısı Drita Abdiu Halili ile konuşuyoruz.
Üçüncü konuşmacı Makedonya’dan Tetova Belediye Başkan Yardımcısı Drita Abdiu Halili, ülküde %30 kadın kotası olduğunu ve bunu yeterli bulmadıklarını belirterek; "Cinsiyet eşitliğini tartışabilmemiz için ilk önce kadın varlığına ihtiyacımız var. Yönetimin toplumun ihtiyaçlarını bilen onların ihtiyaçlarına çözüm olabilecek kadın yöneticilerden oluşmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.
Belçika’dan CHP Avrupa Birliği Temsilcisi Kader Sevinç 21. Yüzyılda hala yıllardır tartışılan kadın-erkek eşitliği noktasında alınması gereken derslerin alınmadığını belirterek, “Cinsiyet eşitliği demokratik toplumların çok fazla önem vermesi gereken bir konu" dedi.
Filistin’den Beytül Lehem Belediye Başkanı Vera George Mousa Baboun konuşmasında, "Kadınlar savaşların ortak mağdurudurlar. Barışın olmadığı yerde kadınlar çok daha zorlu görevlerle karşı karşıyadırlar" dedi.
Polanya’dan Warşova-Ochata Belediye Başkanı Katerina Legeiewicz "Kadının sosyal ve ekonomik hayatta bulunduğu konumu değerlendirerek. Önemli olan güçlü olmak değil, gücünü dünyada barışı sağlamak için kullanmak önemlidir" dedi.
Yazar ve Sendikacı Yaşar Seyman,"Barış olmazsa yaşam durur. Cumhuriyetimizin kurucusu M. Kemal Atatürk “yurtta barış dünyada barış diyor”. Bu hedefi sadece kadınlarımızın gerçekleştireceğine inanıyorum"
Amasya Gümüşhacıköy Belediye Başkanı Zehra Özyol "Dünyada barışı sağlayacak olanların kadınlar olduğunu belirterek, dünyanın hiçbir noktasında kadınların şiddete, tacize tecavüze maruz kalmaması"sözlerini vurguluyor.
“Barış ve Kadın” konusu zirvenin dördüncü ve son oturumunda Ankara Milletvekili ve aynı zamanda Avrupa Konseyi Eşitlik ve Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu Başkanı Gülsün Bilgehan başkanlığında Filistin’den Beytül Lehem Belediye Başkanı Vera George Mousa Baboun, Polanya’dan Warşova-Ochata Belediye Başkanı Katerina Legeiwicz dile getirdiler.
Ankara Milletvekili ve aynı zamanda Avrupa Konseyi Eşitlik ve Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu Başkanı Gülsün Bilgehan, hattatın her alanın barışı sağlamanın önemli olduğu ve kadına şiddet artık dünya genelinde bir sorun olduğunun altını çizdiğini söyledi.
 İstanbul Üniversitesi Avcılar Yerleşkesi Spor Salonu'nda Binbir Çiçek Kadın Korosu'nun sahne aldığı ve konuk ülke sanatçıları 20 dilde seslendirdiği türkü ve şarkılarla konser devam etmektedir .


Mecbure EFRAİMOVA, İstanbul

Hiç yorum yok:
Write yorum