Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 ülkede Mayıs ayında seçim var. Seçimler, 22 - 25 Mayıs’ta Avrupa Parlamentosu'nun 751 milletvekilini belirlemek için yapılacak. Seçime gidecek ülkelerden biri de 2007’de AB üyesi olan Bulgaristan. Avrupa Parlamentosu’na 17 milletvekili gönderebilen Bulgaristan'da 18 siyasi partinin adayları yarışacak. Ülkedeki Türkler arasında ise aday tartışması var.
Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), 34 yaşındaki milletvekili Delyan Peevski'yi Kırcaali'den aday gösterdi.
Edirne merkezli Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Zürfeddin Hacıoğlu, HÖH'ün, Peevski'yi aday göstermemesi yönünde imza kampanyası başlatacaklarını söyleyerek “Peevski'den daha bilgili, daha tahsilli, daha dürüst ve namuslu Türk evlatları varken neden o aday gösteriliyor?" dedi.
Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hızmet Derneği Başkanı Rafet Ulutürk de, tepkisini dile getirirken "Şunu sormak istiyoruz. Hiçbir Bulgar partisi bir Müslümanı aday göstermezken, sözde Türk partisi bu kadar demokratik nasıl olabiliyor?" ifadelerini kullandı.
Ulutürk, Bulgaristan'da bir milyondan fazla Türk’ün yaşadığını belirterek, “Vekil olacak başka namuslu insanlar bulamadılar mı? Peevski'yi aday yaparak milletle dalga geçiyorlar. Hadi diyelim aday için uygun Türk bulamadınız, namuslu Bulgarlar da mı yok?" dedi.
HÖH: Peevski hakkında yanlış görüntü var
HÖH Genel Başkanı Lütvi Mestan ise, sivil toplum kuruluşlarının tepkisini yersiz buluyor. Mestan’a göre, Peevski'nin kamuoyunda çarpıtılmış bir imajı var ve bu görüntü partinin genel imajının önüne geçmemeli. Lütvi Mestan, amaçlarının AP'deki mevcut milletvekili sayısını korumak olduğunu söylüyor:
"Mevcut üç milletvekilimizle Avrupa Parlamentosu'ndaki pozisyonumuzu korumalıyız. Şartlar uygun olursa hatta dördüncü milletvekilimizi göndermeye çaba harcayacağız. AP seçimi şüphesiz desteklediğimiz Başbakan Plamen Oreşarski hükümetinin istikrarına da yansıyacak."
Peevski’ye Bulgarlar da karşı
HÖH milletvekili Peevski, varlıklı bir aileye mensup. Annesi Irena Krasteva 'Bulgar Medya Grubu' şirketinin sahibi. Ülkenin en büyük matbaasına ve 12'den fazla gazeteye sahipler.
Bu medya kuruluşları bir önceki GERB partisi hükümetini destekliyordu, ancak parti iktidarı bırakınca GERB'i son derece ağır şekilde eleştirmeye başladı. Milletvekili olmasına rağmen parlamentoya adım atmayan, kamuoyunun önüne çıkmayan ve medya kuruluşlarının söyleşi isteklerini kabul etmeyen Peevski hakkında yolsuzluk iddiaları da mevcut.
Geçen yılın Haziran ayında istihbarat teşkilatı Devlet Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (DANS) başkanlığına atanan Peevski, halkın tepkisiyle karşı karşıya kaldı. Onbinlerce vatandaş ülkenin çeşitli şehirlerinde sokaklarda Peevski'nin atamasını protesto etti. Protestolar üzerine, Başbakan Plamen Oreşarski atama için halktan özür diledi, Peevski de istifa etmek zorunda kaldı. Böylece Peevski, DANS Başkanı görevinde bir gün kalabildi.
Nahit Doğu, Al Jazeera Türk Bulgaristan muhabiri
25 Nis 2014
Hiç yorum yok:
Write yorum